YNDLINGS sweater

Lækker, blød & dejligt varm - med knapper i siden & flotte ribdetaljer på ærmerne.

Opskrift af iinstagarn - Karla Bendixen


Størrelse: 3 mdr., (6 mdr.), 9 mdr. - den er stor i størrelsen 

Garn: 200, (250), 300 g - Drops Merino Extra Fine

Hæklenål: 4,5mm

Hæklefasthed: 17 m X 11 rækker

Knapper: 6-8 stk. 1,5mm knapper i perlemor


Forkortelser:

M - maske

Lm - luftmaske

Km - kædemaske

Stgm - stangmaske

Rstgm - relief stangmaske (slå evt. op på YouTube)

Rk - række

Omg - omgang


Krop

Der hækles oppefra og ned i rækker.

Slå 54, (60), 66 lm op

1. rk: Hver række startes med 2 lm (tæller ikke som en maske). Lav en stgm i de første 4, (4), 5 masker. Lav 3 stgm i næste maske. Lav en stgm i de næste 8, (9), 10 masker. Lav 3 stgm i næste maske. Lav en stgm i de næste 18, (20), 22 masker. Lav 3 stgm i næste maske. Lav en stgm i de næste 8, (9), 10 masker. Lav 3 stgm i næste maske. Lav en stgm i de sidste 12, (14), 15 masker.

2. rk: 2 lm. Lav 2 stgm i første maske. Lav en stgm i hver maske indtil du kommer til den midterste af de 3 stgm i samme maske fra forrige runde (hjørnet). Lav 3 stgm i midterste maske i hjørnet. Fortsæt med en stgm i hver maske indtil midterste maske i næste hjørne. Lav 3 stgm i midterste maske i hjørnet. Fortsæt med en stgm i hver maske indtil midterste maske i næste hjørne. Lav 3 stgm i midterste maske i hjørnet. Fortsæt med en stgm i hver maske indtil midterste maske i næste hjørne. Lav 3 stgm i midterste maske i hjørnet. Fortsæt med stgm i de første 3, (3), 4 masker. Lav en indtagning over de sidste 2 masker. 

3. rk: Fortsæt nu med en indtagning i den første maske. 3 stgm i midten af hvert hjørne. Og en udtagning (2stgm) i sidste maske.

4. rk: Fortsæt nu med en udtagning (2stgm) i første maske. 3 stgm i midten af hvert hjørne. Og en indtagning i sidste maske. 

Sådan hækles 12, (13), 14 rækker hvor der laves en udtagning og en indtagning med hver række I SAMME SIDE. Du skal altså lave indtagningen i samme side altid og udtagning i samme side altid. Sådan får du en smal og en bred side.

Nu laves ikke flere indtagninger eller udtagninger.

13., (14.), 15. rk: 2 lm. Stgm i hver maske til og med midterste maske i hjørnet. 3 lm. Stgm i midterste maske af næste hjørne (sådan danner du et hul til ærme). Stgm til og med midterste maske i næste hjørne. 3 lm. Stgm i midterste maske i næste hjørne (hul til ærme nr. 2). Stgm rækken ud.

Nu hækles 15, (16), 17 rækker med en stgm i hver maske (også i de 3 lm i hullerne til ærmer). Husk at starte hver række med 2 lm.

Bryd garnet

Ærmer

Hækles i omgange. Læs hele beskrivelsen grundigt før du starter.

Sæt garnet fast i midterste lm nederst i hullet. Lav 2 lm (sådan startes hver omgang. Tæller ikke som en maske). Lav en stgm i hver maske omgangen ud. Slut af med en km i øverste lm (sådan sluttes hver omgang).

Hver 3. omgang laves en indtagning over de 2 første masker og de 2 sidste masker i omgangen. Der laves indtagninger de første 15 omgange.

Ribmønstret hækles ved at man fra 11. omgang begynder at lave reliefstangmasker i nogen masker. Du starter f.eks. 2 nye "rækker" af rstgm i hver omgang. OBS! Da mønstret skal ende i ribkant, er det vigtigt at der er et ulige antal stgm imellem "rækkerne" af rstgm. Hold dig fra de første og sidste masker i starten da du jo stadig laver indtagninger ved hver 3. omgang til og med 15. omgang.

Ved 16., (17.), 18. omgang laves skiftevis rstgm forfra og bagfra i alle masker (ribkant). Der hækles ribkant i 7, (8), 9 omgange. Dit ærme burde i alt være 23, (25), 27 omgange.

Gentag i modsatte side

Kant

Sæt garnet fast øverst ved halsen i den smalle side. Lav 3 rækker med fm. Bryd garnet.

Sæt garnet fast øverst ved halsen i den brede side. Lav 2 rækker med fm. Lav næste række med knappehul. F.eks. 3 fm. 2 lm. 7 fm. 2 lm. 7 fm... Lav 2 rækker mere med fm, ved lm hækles ind i knappehullet.

Bryd ikke garnet

Fortsæt rundt i hele kanten af sweateren med en række af fm. Pas på med ikke at hækle dem for stramt. I hjørnerne hækles 2 fm.

Bryd garnet, sy knapper på og hæft alle ender.


Tillykke med din nye YNDLINGS sweater. Sweateren kan vaskes på uldprogram på 40 grader og lufttørres fladt på et håndklæde. Hvis du hækler min YNDLINGS sweater, vil jeg meget gerne se den. Tag mig på instagram på @iinstagarn, eller send mig et billede - taaak!